پاتوق‌های شکم‌گردی تهران در دهه هفتاد
قالیشویی بانو_هدر
رستوران پارسیان_D
قالیشویی بانو_هدر
رستوران پارسیان_D
مجتمع فنی تهران_Fموبایل
کلینیک فرشته_موبایلf
قالیشویی بانو_هدر
رستوران پارسیان_D
دکتر نداف کرمانی 1
سفیر بار ساقدوش_1
لاله زار مال_1
زمردی_داخلی1
کلاسینو_1
ریزخور_1
اپیلاسیون نانا 1
سفیر بار ساقدوش_3
دکتر نداف کرمانی 3
کلاسینو_3
ریزخور_3
زمردی_داخلی3
لاله زار مال_3
اپیلاسیون نانا 3
سفیر بار ساقدوش_4
اپیلاسیون نانا 4
ریزخور_4
کلاسینو_4
لاله زار مال_4
دکتر نداف کرمانی 4
زمردی_داخلی4
ریزخور_2
کلاسینو_2
لاله زار مال_2
دکتر نداف کرمانی 2
اپیلاسیون نانا 2
سفیر بار ساقدوش_2
زمردی_داخلی2
مجتمع فنی تهران_F
کلینیک فرشته_f
۱۰۷۳۶۳۵
۰۶ دی ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۸
۱۶۹۰۲
در این مطلب، خاطراتی خواهید خواند از پاتوق‌های خوشمزه‌ی شکم‌گردی در تهران. آن زمان‌هایی که ساندویچ‌ها عطر و طعم بی‌نظیری داشتند. عطر و طعمی که هرگز فراموش نخواهد شد.

روزنامه همشهری: سال ۷۲ تهران کم‎‌‎کم در حال پوست‎‌‎انداختن بود. جنگ دیگر بر وضعیت شهر‌ها سایه نینداخته بود و ریتم زندگی در پس تحریم‎‌‎ها، کمبود‌ها و مشکلات عادی نشان می‌داد. جوانان سال ۷۲ همان دختر و پسر‌های خردسال ۵۷ بودند که انقلاب را روی شانه پدران یا از درون کالسکه‎‌‎هایی که مادران‌شان می‎‌‎راندند می‌شناختند.

جوانانی که حالا به سد سخت کنکور رسیده بودند و اگر شانس می‌آوردند و این سد را می‎‌‎شکستند فصل تازه‎‌‎ای از زندگی برایشان آغاز می‎‌‎شد، هرچند که خیلی‎‌‎هایشان هم به این حد نمی‎‌‎رسیدند و وسط راه جا می‎‌‎ماندند. هرچه بود همه آن‌ها دوست داشتند جوانی کنند، اما فضای چندانی برای تفرج نبود و غیر از پارک و سینما و کوه‌های شمال شهر، بیشترین تفریح شکم‌گردی محسوب می‌شد؛ البته آن هم برای آن‌هایی که ته‌جیب‌شان کارتنک نبسته بود.

ساندویچی‌های تهران در دهه ۷۰ شمسی

تهران برخلاف دهه‌های قبل و بعد، در آن دوره کافه‌های زیادی نداشت؛ مهم‎‌‎ترین‌شان کافه نادری بود که جوان‌ها کمتر آنجا می‌رفتند. سالن خانم‌ها پشت سالن اصلی بود و نمی‌شد دسته‌جمعی به این کافه رفت. کمی آن‌سوتر هم در خیابان سی تیر، رستوران گل‎‌‎رضاییه بود که فضای کمی داشت. پیتزا هنوز فراگیر نشده بود و فقط داوود در کوچه لولاگر آن را داشت؛ همان پیتزا‌های کوچولویی که با ته‌بندی یک مشت کالباس خشک وسط یک تکه فویل آلومینیومی قبل از آماده شدن غذا، عمدتا مشتریان را سیر می‌کرد و خود پیتزا را به زور می‎‌‎خوردند.

تهران، اما مثل الان ساندویچی کم نداشت؛ بی‌بروبرگرد کنار هر سینما اقلا یک ساندویچی بود. پیش از انقلاب قشر متدین جامعه زیاد با ساندویچ میانه نداشتند. از یک طرف نسبت به گوشت سوسیس و کالباس مشکوک بودند و از سوی دیگر به‌خاطر نوشیدنی‌های حرامی که معمولا در یخچال این اغذیه‌فروشی‌ها بود، در آن پانمی‌گذاشتند. البته پیش از انقلاب معدودی ساندویچ‌فروشی اسلامی هم بود؛ یکی شوخ بالای میدان منیریه که سالاداولویه‌هایش در آن مغازه کوچک هنوز هم شهرت دارد و دیگری بالای شهر، کمی پایین‌تر از خیابان فرشته، ساندویچ یکتا.

ساندویچی‌های تهران در دهه ۷۰ شمسی

اغذیه‌فروشی یکتا هم یکی از قدیمی‎‌‎ترین فست‎‌‎فود‌های جدید تهران بود. این رستوران در سال ۱۳۳۰ توسط مرحوم یوسفی در شمال خیابان ولیعصر بالاتر از چهارراه پارک‎‌‎وی تاسیس و در سال ۱۳۳۴ رسما افتتاح شد. این رستوران تا آذر ۹۲ که کامل خراب شود شبیه همان روزی که ساخته شد به کارش ادامه می‌داد و تغییری در ساختمان و دکورش ندادند. میز و صندلی‎‌‎هایش زرشکی‎‌‎ بود و غذا‌های معمولا باکیفیتی داشت؛ الویه، سوپ خانگی و خوراک بامیه مخصوص یکتا مشتریان بیشتری داشت.

ساندویچ‌فروشی تاپس در خیابان هدایت و نزدیک به پیچ شمیران که آقای قدرت‌الله بهرامی مدیر آن از سال ۱۳۴۸ هستند، در تهران با ۲ شعبه در خیابان آفریقا / نلسون ماندلا و خیابان برادران قایدی/هدایت که با برگر و سس مخصوص، سوپ و الویه معروف است. این ساندویچی در خیابان هدایت با همان منو همچنان دایر است. بیگ بوی در عباس‌آباد هم تا میانه دهه ۷۰ فقط همبرگر داشت و پس از آن پیتزا را هم به منوی خود افزود.
در دهه ۶۰، ساندویچی‌هایی که صاحب‌شان از اقلیت‌های مذهبی بودند تابلویی با همین عنوان پشت شیشه نصب می‌کردند، اما از دهه ۷۰ این تابلو‌ها برداشته شدند.

یکی از آن‌ها آندره بود. یکی از نخستین فست‎‌‎فودی‎‌‎های تهران که آندریاس آهارونیان در سال ۱۳۱۶ در حاشیه جاده پهلوی (خیابان، ولی عصر، پایین‌تر از تقاطع با خیابان انقلاب فعلی) آن سوتر از قنادی بامداد، نزدیک کافه شهرداری آن را راه انداخت و برای نخستین بار سوسیس و کالباس به‎‌‎دست مردم می‌داد. سال ۷۲ آندره ورشکست شد و آن مغازه بزرگ را بعد از چنددهه فعالیت بست و به بانک صادرات فروخت و تا سال‎‌‎ها در مغازه‎‌‎ای کوچک در کوچه ‎‌‎ماه، روبه‎‌‎روی قنادی بامداد، فقط سوسیس وکالباس پخش می‎‌‎کرد.

ساندویچی‌های تهران در دهه ۷۰ شمسی

اما در کنار ساندویچ‌فروشی‌های نسبتا باکلاس بودند ساندویچی‌هایی که غذای ارزان داشتند؛ اغلب کوکو و کتلت یا تخم‌مرغ. در دهه‌های بعد و با رونق کار فلافل‌فروشان کوچه مروی، فلافل هم به این ساندویچ‌های ارزان افزوده شد. معروف‌ترین ساندویچ‌های ارزان در چهارراه مخبرالدوله در مغازه‌ای کوچک و دیگری در خیابان بهار بود، در کوچه‌ای روبه‌روی کوچه سمنان که از همان سال‌ها با راه‌اندازی خانه سینما در آن مشهور شد.

اما شاید مهم‎‌‎ترین تحول در آن سال‎‌‎ها تغییر روش درست‌کردن ساندویچ بود. آن سال‎‌‎ها نان بولکی کم‌کم جایش را به باگت می‎‌‎داد. نان بولکی تا دهه ۷۰ تنها نان مناسب برای ساندویچی‌ها بود. می‎‌‎گویند ترپوگوسیان پدر، مهاجری ارمنی بود که پس از انقلاب بلشویکی، بار و بندیلش را جمع کرد و به همراه خانواده به تهران آمد و در سر خیابان هدایت، نانوایی باز کرد. نان‎‌‎های او شبیه نان‎‌‎های ایرانی نبود و به تکه‌های آجر بیشتر شباهت داشت. او در سال‎‌‎۱۳۱۶ نان کوچک سفیدرنگی پخت که، چون شبیه بازوی نوزاد بود به بولکا یعنی بازو معروف شد و بعدتر در محاوره شد بولکی.

خانواده ترپوگوسیان بعد از جنگ جهانی دوم، نانوایی را به قنادی و شکلات‎‌‎سازی تبدیل کردند که حالا به مینیون معروف است. طبق نقلی دیگر فن پخت نان فرنگی برای اولین‎‌‎بار توسط مهاجری از شوروی به نام حاج‌رحیم در خیابان سوم اسفند (سرگرد سخایی امروزی) به ایران وارد شد. پس از آن یکی از ارامنه به نام پتروس در سال ۱۳۱۵ در انتهای خیابان منوچهری روبه‎‌‎روی سفارت انگلستان انواع نان‎‌‎ بولکی، سیاه و سبوس‌دار را می‌پخت.

ساندویچی‌های تهران در دهه ۷۰ شمسی

با این‌همه مشکل نان بولکی کم حجمی‎‌‎اش بود؛ آن‌هایی که ساندویچ را نه از سر تفنن و برای سیرکردن شکم می‌خواستند و پول نداشتند دو ساندویچ بخرند، از صاحب مغازه طلب نان اضافه می‌کردند. روندی که در ساندویچ فروشی‌های شهر‌های دیگر تبدیل به رویه شد و آن‌ها همه ساندویچ‌هایشان را دونانه دست مشتری می‌دادند. همان زمان پخت نان‌های حجیم به اسم باگت و بعد فرانسوی شایع شد تا مشکل نان اضافی هم حل شود. نان بولکی در دهه‌های بعد نوستالژی ساندویچ‌های قدیمی شد.

انتشار یافته: 36
در انتظار بررسی:1
Iran (Islamic Republic of)
10:07 - 1399/10/06
یادش بخیر هر چی بود اونموقع بود
پاسخ ها
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
سس ماست
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
چی بود بابا هر چی الان میکشیم از همین ساندویچ ها بود معلوم نبود چی به خوردمون میدادن
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۹
په چی میگی
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۹
هایدا دهه ۸۰ اومده
Iran (Islamic Republic of)
10:09 - 1399/10/06
دهه هفتاد اوج معروفیت ساندویچ هایدا بود . من کنار شعبه اصلی دو راهی قلهک سرباز بودم . مردم چه صفی میکشیدن جلوی مغازه ساندویچی . و الحق چقدرم خوشمزه بود
پاسخ ها
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
هایدا دهه هشتاد اومد خالی نبند
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
اما ساندویچی (Bمزه) در شهر ما از دهه شصت تاالان هنوزم هسد،هنو مشتریای زیاد داره
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
هایدا دهه هشتاد بود
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
معروف ترین ژامبون فروشی ویدا بود که هنوزم هست به نظرم بهترینه زمانی که ساندویچ 90 ریال یا همون 9 تومن خودمون ائنجا 21 تومن بود ولی 3 نفرو سیر میکرد
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
اونی که شما آدرس میدی دهه ۷۰ ساندویچ ویدا بود اول پاسداران هایدا بعدا اومد
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
دوراهی شعبه دومشه اولیش کم بالاتر از یخچال در قلهک بود
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
یادش بخیر از مدرسه مستقیم فلافلی عمورضا....
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۷
آقا یعنی من نمیدونم چه سالی سرباز بودم . سال 78 من از دوراهی قلهک سر یخچال ساندویچ هایدا میگرفتم . شما دیر از خواب بیدار شدی دلیل به خالی بندی من نیست
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۷
هایدا در اواخر دهه هفتاد توی تک شعبه ش خیابان شریعتی روبروی خیابان یخچال حسابی برای بالاشهری هام معروف بود. اما تو دهه هشتاد بود که شروع به افزایش شعبه هاش کرد.
Germany
10:12 - 1399/10/06
سال۷۲ دانشجو بودم تو مخبرالدوله ساندویچ کوکو سبزی با نوشابه شیشه ای فقط ۲۰ تومن میخریدیم ،مشتری هاش هم بیشتر دانشجوها و کارگران بودند، تو اون سالها اینقدر کوکو سبزی خورده بودم که الانم بعد اینهمه سال از کوکو سبزی متنفرم۰یاعلی
پاسخ ها
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
من سال 83 هنرستاني بودم تو مدرسه پول نداشتيم ساندويج بخريم 100 تومن ميداديم يه نون باگت و 25 تومن يه سس قرمز يا سفيد ميخورديم حال ميكرديم
Iran (Islamic Republic of)
10:54 - 1399/10/06
سوس ماس قدیمی هست
حار مانه بابا نرده‌ چار شافه
Iran (Islamic Republic of)
11:50 - 1399/10/06
آندره واقعا عالی بود ، حیف که تعطیل شد
پاسخ ها
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
هنوز بازی میکنه آندرانیک تیموریان
Iran (Islamic Republic of)
12:48 - 1399/10/06
دهه ۷۰و ساندویچاش
یادش بخیر
Iran (Islamic Republic of)
12:56 - 1399/10/06
بچگیهای ما همبرگر واقعا همبرگر بود بعد میگفتن از گوشت گراز درست شده میخواستن ما نخوریم. البته این مال دهه 60 هست
Iran (Islamic Republic of)
13:05 - 1399/10/06
ممنون از مقاله خوبتان ،ما دهه شصتی ها را به ان دوران برد.
Iran (Islamic Republic of)
13:39 - 1399/10/06
خیلی مقاله خوبی بود من رو برد به خاطرات دهه 70 ساندویچ مرغ با کره آندره همراه با آب مرغ غلیظ ، گوشت برگر یکتا ، و همچنان شکلات های مینیون - ممنون از ایجاد این حس نوستالژی
Iran (Islamic Republic of)
14:01 - 1399/10/06
من یه دهه شصتی ام.ساندویچ الویه ی یکتا عالی بود
Netherlands
14:09 - 1399/10/06
دهه هفتاد توی شیراز پر از ساندویچی های خفن بود پیتزا هم زیاد بود
Iran (Islamic Republic of)
15:48 - 1399/10/06
جا داره یادی هم بکنیم از ساندویچی فریدون یا همون فری کثیف که هنوز هم کارش عالیه
Iran (Islamic Republic of)
16:31 - 1399/10/06
ما ساندویچ نمیخوردیم با اینکه برای همون دهه هستیم...خدایا شکرت از نداری به کجا رسیدیم...شکر پروردگار مهربون عالم
Iran (Islamic Republic of)
17:06 - 1399/10/06
یادش بخیر...پسر عموم هر وقت ساندویچ بندری چهارراه ولیعصر میگرفت با من نصف میکرد...من پول جیبی مدرسه نداشتم... کجاست محبت کجاست اون روزا بعد میرفتیم مدرسه
France
20:18 - 1399/10/06
دوستان یک ساندویچی بود تو یکی از فرعی های ولیعصر مثل اینکه اسفندیار بود. کسی اسمش یادشه؟ ساندویچ هاش ۱۰۰ تومن بودن.
Iran (Islamic Republic of)
23:18 - 1399/10/06
مشهدیا فلافل ۴نون سفارش میدن اول میاد میگه فلافل ۲نون دارین بعد میگه ۳نون چی خوب یه ۴نون بده بی زحمت
Germany
02:01 - 1399/10/07
ما می رفتیم اغذیه گلبرگ هفت حوض شبخر
Germany
02:02 - 1399/10/07
ما می رفتیم اغذیه گلبرگ هفت حوض یادش بخیر
پاسخ ها
پ
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۷
یک کوکو سیب زمینی میزد به اسم کتلت میداد ولی خوشمزه بود
Germany
02:03 - 1399/10/07
ما می رفتیم اغذیه گلبرگ هفت حوض یادش بخیر
پاسخ ها
بدون نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۷
بعله متوجه شدیم
نام:
* نظر:
تعداد کاراکترهای مجاز: 450
قوانین ارسال نظر
بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج
دکتر نائبی_1
خرید باکس 1
سوییچ ایران_1
شرکت ویرا انرژی مهر ماهان_1
عارفی_1
شیرآلات زمانی_1
دکتر نائبی_3
شرکت ویرا انرژی مهر ماهان_3
عارفی_3
سوییچ ایران_3
خرید باکس 3
شیرآلات زمانی_3
دکتر نائبی_4
خرید باکس 4
شرکت ویرا انرژی مهر ماهان_4
شیرآلات زمانی_4
عارفی_4
سوییچ ایران_4
شیرآلات زمانی_2
شرکت ویرا انرژی مهر ماهان_2
دکتر نائبی_2
سوییچ ایران_2
عارفی_2
خرید باکس 2
شاخه نبات_ فوتر موبایل
تدبیرکالا_فوتر موبایل
زمردی_فوتر موبایل اصلی
قالیشویی محتشم کاشان_فوتر موبایل
دکتر سید مصطفی حسینی_فوتر موبایل
آیلین_فوتر موبایل کاشت ابرو
پارسیس_فوتر موبایل ساختمان
رستوران باغ بهشت_فوتر موبایل
دکتر عارفی - موبایل فوتر
فنی آتل_فوتر موبایل
رستوران پارسیان_فوتر موبایل
قالیشویی ادیب_فوتر موبایل
آیلین_تزریق چربی موبایل
موسسه خیریه زهرا_فوتر موبایل
شفا_فوترموبایل
قالیشویی نوین_فوتر موبایل
آیلین_فوتر موبایل بلفارو
کلینیک النا_فوتر موبایل
قالیشویی بانو_فوترموبایل
قالیشویی ادیب_فوتر
زمردی_فوتر اصلی
آیلین_تزریق چربی
آیلین_فوتر بلفارو
پارسیس_فوتر ساختمان
قالیشویی محتشم کاشان_فوتر
قالیشویی بانو_فوتر
قالیشویی نوین_فوتر
رستوران پارسیان_فوتر
کلینیک النا_فوتر
فنی آتل_فوتر
شاخه نبات_ فوتر
دکتر سید مصطفی حسینی_فوتر
شفا_فوتر
موسسه خیریه زهرا_فوتر
آیلین_فوتر کاشت ابرو
رستوران باغ بهشت _فوتر
تدبیرکالا_فوتر