
مجله سیب سبز: چشيدن و تجربه غذاي شهرهاي مختلف، در سفر لطف خاصي دارد. مثلا وقتي به شيراز سفر ميكنيم، بهغير از ديدن اماكن تاريخي و بينظير شيراز، خوردن غذاهاي محلي و از همه مهمتر آش سبزي معروف شيراز هم برايمان شور و شوق بهوجود ميآورد. آش سبزي بهعنوان صبحانه با نان سنگك گرم و پيازداغ طلايي و خوشرنگ را حتما امتحان كنيد.
بله تعجب نكنيد، اين آش معمولا براي صبحانه ميل ميشود. اگر شما هم از اين شهر فاصله دارید و هوس اين آش خوشرنگ و بو را داريد، همين حالا دست بهكار شويد و عطر و بوي شهر شاعران را به خانهتان بياوريد:
مواد لازم برای4 نفر: - گوشت گوسفند: 300 گرم
- حبوبات (عدس و نخود و لوبيا چيتي): 200 گرم
- پياز: دو عدد متوسط
- برنج نيمدانه: دو پيمانه پلوپز
- سبزي تره: 150 گرم
- سبزي ترخون: 100 گرم
- آب: دو ليتر
- نمك و فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم
طرز تهیه: 1. يك پيشنهاد براي آن دسته از عزيزاني كه با هضم حبوبات مشكل دارند، اين است كه «حبوبات را به مدت يك شبانهروز در آب بخيسانند و در اين فاصله سهبار آب حبوبات را عوض كنند، با اين كار بيشتر نفخ حبوبات گرفته ميشود.»
2. لوبيا چيتي، عدس و نخود را خيس كنيد، سپس آنها را بپزيد و كنار بگذاريد (يادتان باشد هنگام پخت، به حبوبات نمك اضافه نكنيد چون سفت ميشوند و زمان پختشان افزايش مييابد).
3. برنج را هم با مقداري آب بپزيد تا حسابي باز شود و لعاب پس دهد.
4. گوشت را به همراه پياز، زردچوبه، فلفل و دو ليتر آب بپزيد و كنار بگذاريد.
5. نيمي از حبوبات را به همراه گوشت پخته شده و برنج بكوبيد. حالا مواد كوبيده شده و بقيه حبوبات و سبزيهاي خرد شده را به آب گوشت اضافه كنيد (براي اين آش لازم نيست سبزيها را خيلي ريز خرد كنيد). در ديگ را ببنديد و اجازه دهيد آش جا بيفتد و هر از گاهي هم بزنيد تا ته نگيرد، اگر آب آش كم بود مقداري آب داغ به آن اضافه كنيد. در آخر هم نمك آن را اندازه كنيد و بعد از 10دقيقه از روي حرارت برداريد و در ظرف دلخواه ريخته و با پياز داغ آن را سرو كنيد.
آش پر خاصيت- از آنجا كه حبوبات و سبزيجات آش داراي فيبر زيادي هستند، به كاهش يبوست كمك ميكنند.
- در صورتي كه فشارخون بالا داريد تا آنجا كه ممكن است شويد آش را بيشتر بريزيد و از ميزان گوشت آن كم كنيد.
- اگر اضافهوزن داريد آش را با حداقل روغن تهيه و سرو كنيد و تا آنجا كه ممكن است حبوبات آن را نكوبيد، چون مقدار آن زياد ميشود و حجم بيشتري از آن را در يك وعده ميل خواهيد كرد.
- استفاده از گوشت، براي همه گروههاي سني و مخصوصا بچهها، خانمهاي باردار و سالمندان توصيه شده است. تا آنجا كه ممكن است گوشت را به همراه استخوان در آش بريزيد تا علاوه بر پروتئين موردنياز، مقدار زيادي آهن و ويتامين 21B هم وارد بدنتان شود و اين خواص براي كساني كه كمخوني دارند بسيار مفيد است.
- ازجمله حبوباتي كه در بعضي آشها استفاده ميشود ماش است. اين حبوبات ضدچربي خون است و اسيد فوليك زيادي دارد. پس در استفاده از آن كوتاهي نكنيد.
- در صورتي كه مشكل گوارشي داريد تا آنجا كه ممكن است آش را رقيقتر درست كنيد و به همراه آن از كمي روغن زيتون استفاده كنيد.
- در صورت تمايل از نعناع داغ براي سرو آش استفاده كنيد، زيرا نعناع ضدنفخ است و استفاده از آن به همراه آش، براي كساني كه با هضم حبوبات آش مشكل دارند، بسيار مفيد است.
ضربالمثلهاي آشي- آش كشك خالته، بخوري پاته، نخوري پاته
- آشپز كه دوتا شد آش يا شور میشه يا بينمك
- آشي برات بپزم كه روش يه وجب روغن باشه
- آش با جاش
- آش نخورده و دهن سوخته
- هر چقدر پول بدي همون قدر آش ميخوري
- كاسه داغتر از آش
- تا هست، همين آش و همين كاسه است
- آش دهنسوزي نيست
- صنار بده آش، به همين خيال باش